–Fascinerande hur snabba de är på att anmäla sig. Det var likadant i fjol men vi hade inte riktigt vågat drömma om att det skulle bli så här i år igen, säger Lena Jonsson, Skogstekniska klustret och projektledare för Skogskollo. Det är tydligt att Skogskollo når ut till målgruppen. Det är om något en sak som borde intressera dem som oroar sig för den framtida kompetensförsörjningen till skogssektorn. Redan idag är det problem med att rekrytera nya maskinförare.
En av de tjejer som deltog på kollot förra året uttryckte sig så här om varför Skogskollo fått henne intresserad av att jobba med skog i framtiden:
”Efter att vi hade haft en lektion om skogen frågade läraren vilka som kunde tänka sig jobba inom skogsindustrin, det vara bara vi två tjejer som gick Skogskollo i somras. Jag tror att endast teoretisk undervisning i skolan ger många en negativ bild av skogen och skogsindustrin. Om alla fick gå Skogskollo tror jag nästan alla skulle få en positivare bild av skogen.”
Skogskollo finansieras bland annat med privata sponsormedel och projektledningen hoppas också på regionala medel för utveckling och spridning av konceptet, eftersom andra län visat intresse för att anordna Skogskollo.
–Vi skulle i det här läget gärna också få till ytterligare ett läger i Västernorrland med tanke på det stora intresset som finns. Om vi kan få ihop lite mer pengar så borde det finnas möjlighet att på ett kostnadseffektivt sätt anordna ett till kollo det här året. Företag och organisationer som känner att de vill medverka till detta är varmt välkomna att kontakta oss, säger Lena.
Skogskollo anordnas för tredje året i rad i bred samverkan mellan projektägaren Skogstekniska klustret, Skogen i Skolan i Västerbotten och Västernorrland samt Länsstyrelsen i Västerbotten. Syftet är att väcka intresse bland unga tjejer för jobb och utbildning inom skogssektorn och verka för att den ska bli mer jämställd. Norra skogsägarna, Olofsfors, Hultdins, Martinsons, Holmen och Swedbank är i år sponsorer.
Mer information om Skogskollo