Tillbaks till arkivet

Skogskollo – en stig in i skogsnäringen

October 2, 2017

Amalia Wänman, kolloledare leker med deltagarna på dagkollot i Tomteboskogen, Umeå. Foto: Jan Lindmark


I Skogstekniska klustret arbetar vi aktivt för en jämställd skogssektor. På Skogskollo får unga flickor upp ögonen för de många framtidsmöjligheter som branschen erbjuder.


”Det är viktigt att med egna ögon få se hur arbetet i och omkring skogen kan se ut och att både kvinnor och män kan arbeta med detta”, säger Amalia Wänman, erfaren kolloledare.


Sju kollon


Skogstekniska klustret med partners har arrangerat Skogskollo sedan 2013. Konceptet har snabbt vuxit och spridit sig över landet. I år arrangerades hela sju kollon på olika håll, varav två nya dagkollon. Det ena var ett pilotförsök på Skansen i Stockholm. Det andra skedde i Umeå och riktade sig till nyanlända flickor i åldrarna 10-13 år, som härmed fick bekanta sig med den svenska naturen och allemansrätten.

”Några av tjejerna hade bara varit här i ett halvår eller mindre. Det faktum att det inte finns så många farliga djur här, att skogen är en trygg plats, var nytt för vissa av dem”, berättar Amalia Wänman, som ser fram emot fler kollon av denna typ.


Intensiv upplevelse


Att hon själv blev kolloledare för några år sedan, berodde på hennes positiva lägerupplevelser i uppväxten.”Det blir en helt annan persondynamik och stämning när man umgås dygnets alla timmar. Det är inte alls som attses på skolan eller på träningen. Allt annat pausas upp och man får en intensiv upplevelse tillsammans.”

Precis så blev det för tjejerna i Burträsk. Gruppen fann varandra efter två minuter. Tillsammans gjorde de studiebesök på Martinsons i Bygdsiljum och träffade kvinnor som på olika sätt jobbar med skogsindustri och skogsvård. Övningarna på Naturbruksgymnasiet var kanske höjdpunkten – att själv få köra skotare och skjuta med gevär i en skyttesimulator.


Bredare bild


”Jag tror att tjejerna får en bredare bild av skogen och skogsindustrin. Alla kommer definitivt inte bli skogsmaskinförare, men deras förståelse ökar och det får dem att uppskatta naturen. Vissa av dem blir säkert inspirerade att jobba med det också, i framtiden.”


Skogskollo är ett sätt att förverkliga vår jämställdhetsstrategi

Läs mer om Skogskollo på www.skogskollo.se