Studenter vid Designhögskolan, Umeå universitet besökte under tisdagen en avverkning strax utanför Olofsfors för att lära mer om avverkningsprocessen. Värd för besöket var SCA skog och exkursionen arrangerades av Skogstekniska klustret.
Göran Wikman och Elin Olofsson från SCA visar och berättar om hur planeringen av en avverkning går till. Det är viktigt att rätt hänsyn tas så att inte exempelvis den stig som går genom området körs sönder. Elin och Göran får svara på många frågor från studenterna både om avverkningsprocessen men också om skogen i allmänhet då det är ett nytt område för dem. Studenterna som läser interaktionsprogrammet har alla en kandidatexamen i design sedan tidigare och många av dem har också hunnit jobba några år inom industrin, men det här med skog är nytt för dem.
-Det är roligt att få träffa människor utanför branschen och diskutera på det här sättet säger Elin Olofsson, virkesköparcoach vid SCA.
Uppskattad var också den eld som Göran gjort iordning och som värmde gott i den lite kyliga luften.
Studenterna fick också träffa och intervjua Torbjörn Backlund, Backlunds Skogstjänst, som varden som utför avverkningen med sina maskiner och sin personal.
-Jag trivs bra med arbetet. Det är fritt och jag planerar själv hur det ska utföras. Visst kan det vara besvärliga förhållanden ibland om det är kallt och snöigt, men i huvudsak så trivs jag bra säger han.
Informationen som inhämtades under dagen ska ligga till grund för det arbete som studenterna kommer att göra inom ett interaktionsdesignprojekt som syftar till att ta fram konceptför gränssnitt som leder till ökad tillfredsställelse, motivation och prestation bland skogsmaskinoperatörer. Resultatet av projektet kommer att redovisas den 13 januari på Designhögskolan i Umeå.
Projektet är ett samverkansprojekt mellan Skogstekniska klustret, Designhögskolan vid Umeå universitet, Sveriges lantbruksuniversitet, Skogforsk, Holmen skog, SCA skog och Sveaskog. Det finansieras genom Skogens Nya Innovationer och via projekt Smart innovation
(Finansiärer är Europeiska regionala utvecklingsfonden, Region Västerbotten, universitet, kommuner och Skogstekniska klustrets medlemmar).